Beeldbank Stichting Beeldbank Historisch Bergen (NH)
 → 
 →  [Database nr. 00415]
 
Dutch English German

 
(Her)plaats pijltje van de muis op bovenstaande foto om de huidige situatie te zien
Klik op bovenstaande afbeelding voor een 100% weergave

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 00415
 
Titel : Onbekende kunstschilder aan de Breelaan
Plaats/dorp : Bergen NH
Buurtschap :
Adres (of locatie) : Breelaan 41
Datering : 8-03-2018
Bijzonderheden : Hermanus Kuijt, geboren in Haarlem op 26 oktober 1893 overleden in Bergen NH op x-xx-1978.
Bij leven was hij schilder, kunsthandelaar, aquarellist, kunstnijveraar, tekenaar, etser, lithograaf, houtsnijwerker en antiquair. In 1909 schrijft zijn moeder aan familie in Amerika dat Herman 'Artist' wil worden en lessen volgt aan de Teekenschool Quellinus te Amsterdam. Het jaar daarvoor had Kuijt lessen bij de schilder Smeerdijk gevolgd. Door ziekte van zijn vader gaat de emigratie naar Amerika niet door en het gezin vestigt zich in Hilversum. In 1910 verhuist het gezin naar Laren waar H. tot 1924 blijft. Herman neemt eerst een jaar les aan de Larense Kunstschool onder leiding van Hart Nibbrig en Moulijn. Hij komt vervolgens in contact met Jan Sluijters. Via Sluijters komt Kuijt in aanraking met het luminisme, de op dat moment in Nederland een van de nieuwste kunstuitingen. In 1911 exposeert Kuijt voor het eerst op de tentoonstelling van de 'Moderne Kunstkring', te midden van schilders als Mondriaan, Sluijters, Gestel en Jacoba van Heemskerk.
Stond deze tentoonstelling in 1911 nog maar gedeeltelijk in het teken van het kubisme, in die van 1912 stond dit kubisme centraal en in eind 1912 schildert Kuijt zijn eerste kubistische werken, alle op klein formaat. Een jaar later gaat hij er voor het eerst toe over composities op groot formaat te maken. Begin 1914 laat hij het kubisme in de steek en begint hij abstracte composities te maken. In deze jaren sluit Kuijt zich aan bij 'de Onafhankelijken', een vereniging die zich ten doel stelde exposities te organiseren, waarbij de inzendingen niet aan het oordeel van een jury worden onderworpen.
De derde tentoonstelling die de onafhankelijken in 1914 hielden, stond geheel in het teken van de abstracte kunst. Tussen 1914 en 1916 heeft hij nauwelijks geschilderd. In 1915 verandert hij zijn naam in Herman de Rethel Kuijt, de achternaam van zijn moeder invoerend. In 1916 reist hij naar Zwitserland waar hij het schilderen weer opneemt en zijn stijl ondergaat een grote verandering. De composities bestaan nu uit grote egale kleurvlakken die nog niet voorkwamen in zijn oeuvre. Deze stelde hij tentoon op de exposities van de onafhankelijken in 1918 en 1919. Later neemt hij nog deel aan een tentoonstelling van de 'Hollandse Kunstenaarskring' en in 1923 zendt hij nog een werk in voor de tentoonstelling van de Nederlandse Beeldende Kunstenaars.
In 1924, na de dood van zijn vader besluit Herman Kuijt definitief met het schilderen te stoppen en de verzorging op zich te nemen van zijn moeder en zijn twee jaar jongere astmatische broer en besluit kunsthandelaar te worden. Na de dood van zijn moeder leeft hij teruggetrokken in Amsterdam tot 1925, Haarlem tot 1943, Angelo (Lathum) tot 1945, daarna in Bergen (NH) waar hij slechts met enkele vrienden omgaat. Meer dan een halve eeuw heeft hij de schilderijen die hij in zijn jonge schildersjaren gemaakt had voor iedereen verborgen gehouden. Nadat eerst zijn broer overleed, stierf hij in Bergen in 1978. Iedereen dacht dat hij een arme sloeber was, maar na zijn dood bleek mij miljonair en aanhanger van het Boeddhisme. Wel was bekend dat hij ook een ver van fris aandoend antiquariaat had aan de Riviervismarkt in Haarlem.
Hij schilderde, aquarelleerde, tekende, etste en maakte litho's vnl. landschappen, ook figuurstukken, bloemen en stillevens.
 
Fotograaf :
Collectienaam :
Zoekwoorden :
Rubriek : Personen
Subrubriek : Overig
Categorie : Digitaal
Achterkant afbeelding :
Google Maps :
 
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 08 maart 2018